Review LEGO Creator Expert 10257 Draaimolen

Na het maken van het reuzenrad (LEGO® Creator reuzenrad 10247) uit dezelfde serie, zijn we weer erg benieuwd naar de opbouw en technieken van de nieuwe draaimolen. In 2009 is er eerder een carousel uitgebracht. (LEGO® Grote Carousel 10196)

Advertentie

 

lego draaimolen | basis

 

Het begin is alweer fijn doordat LEGO zelf (zoals altijd bij grote sets) een onderverdeling heeft gemaakt met de genummerde zakjes. Het eerste gedeelte is niet heel spannend, maar heeft al wel een basis waardoor je nieuwsgierig wordt hoe de draaimolen wordt aangedreven. Een groot tandwiel wordt uit het midden geplaatst, zodat de draaischijf daar omheen kan draaien.

 

‘Het klopt allemaal weer precies.’

 

lego draaimolen | tandwiel

 

 

Doordat zo’n beetje alles rond is bij een draaimolen, is het een uitdaging geweest voor de LEGO designers om dit op een mooie manier toe te passen. Wat ons betreft weer helemaal gelukt. De basis van de draaischijf is verdeeld in 12 onderdelen waarbij de (omgekeerde dakpannen) gebruikt zijn. Ook het midden (plateau) is met een toffe en inmiddels herkenbare techniek toegepast.

 

lego draaimolen | draagvlak door wielen

 

De schijf draait dus om het tandwiel heen en heeft door middel van 6 wielen met banden draagvlak om rond te draaien. Geniaal ook hoe de wielen zijn toegepast. Het klopt allemaal weer precies.

 

lego draaimolen | stickers met spiegels

 

Bij nummer 2 van de zakjes mag je al lekker beginnen met de zichtbare elementen van de draaimolen. De combinatie van alle kleuren ziet er weer top uit.

Ook de spiegels die we moeten plakken op het middelste gedeelte van het plateau zien er leuk uit. Stickers zijn wel wat bewerkelijk; je moet ze echt precies in het midden van de tegels plaatsen, maar het resultaat geeft een gaaf effect. De draaimolen is daardoor nog een stukje realistischer.

 

lego draaimolen | detail

 

Draaimolens staan bekend om hun detail en natuurlijk de paarden. LEGO heeft gekozen geen paarden toe te passen, omdat deze veel hetzelfde zouden zijn en dus allemaal op elkaar zouden lijken. Daar voor in de plaats hebben ze gekozen om 5 verschillende dieren te maken en te plaatsen op de draaischijf. We denken dat ze een goede keuze hebben gemaakt. De dieren zijn namelijk stuk voor stuk enorm leuk om te bouwen en vooral de kikker ‘springt er uit’. Zijn pootjes bewegen namelijk ook mee!

 

 

lego draaimolen | kikker

 

‘In 1 woord: echt-fantastisch-geweldig!’

 

Het laatste gedeelte van de draaimolen is ook leuk om te maken, omdat dan alles bij elkaar komt. Door weer gebruik te maken van de aandrijving door wielen, kunnen de assen bovenin draaien om straks de dieren op en neer te laten bewegen. Ook deze techniek werkt weer top.

 

lego draaimolen | aandrijving bovenzijde

 

Als laatste mogen we de doeken op de top aanbrengen. En daarna de versiering van de rand van het dak. Deze is mooi gedetailleerd en we zien weer een aantal nieuwe elementen die we mogen gebruiken.

 

 

Een klein nadeel is wel dat alles 12 keer gemaakt moet worden, maar het resultaat is wel echt gaaf. Ook een minpuntje: De blauwe, gebogen staven hebben aan 1 kant een gaatje. (waarschijnlijk voor de aanhechting bij het produceren) LEGO heeft alleen niet evenveel gebogen staven, waarbij het gaatje aan de rechterzijde en linkerzijde zit. Helaas komen een aantal daarvan nu wel in het zicht. Op zich geen groot probleem, maar daar had LEGO wel beter op kunnen letten.

 

lego draaimolen | detail

 

Overigens is dat wat ons betreft het enige minpuntje van deze set.

De draaimolen is enorm leuk om te bouwen en we denken dat de prijs-kwaliteit-plezier verhouding goed is. De set kun je bij LEGO kopen voor € 199,99. Als je VIP-member van LEGO bent, kun je punten verzamelen en zo voor (flinke) kortingen sparen.

 

lego draaimolen | resultaat

 

Nu hij af is, kunnen we het natuurlijk niet laten om er de Power Functions van LEGO (productnummers 8883 en 88000) als aandrijving op toe te passen.

 

 

Wij wensen jou

Veel Bouwplezier!

 

 

 

8.5

detail

9.0/10

kleurgebruik

8.5/10

techniek

8.5/10

gebruikte stenen

8.0/10

Waardering

  • De LEGO Carousel is in 1 woord 'Echt-helemaal-fantastisch-geweldig'. De dieren zijn enorm leuk om te bouwen en vooral de kikker ‘springt er uit’. Zijn pootjes bewegen ook mee!
Advertentie

Veel Bouwplezier! Auteur

Hey! Wij zijn VeelBouwPlezier! en vertellen jou alles over het bekendste speelgoed ter wereld, namelijk LEGO. Op deze website vind je het laatste nieuws over oa de LEGO-Stores, (reviews van) de nieuwste LEGO-sets, coole LEGO-gadgets, creatieve MOCs (My Own Creation) maar ook leuke LEGO-ideeën voor de kids, kortom: alles over LEGO.