LEGO sorteren en opbergen | 10 praktische tips

Met de enorme en zich nog steeds uitbreidende hoeveelheid LEGO hier in huis ontkom je er niet aan een handige manier van opbergen te bedenken. Zo voorkomen we dat we ’s avonds nog op een LEGO steentje stappen. Ook vindbaarheid is belangrijk, als je uit die grote hoop LEGO een klein steentje nodig hebt. Regelmatig krijgen wij de vraag hoe we onze LEGO sorteren en opbergen en daarom nu een blog hierover.

Advertentie

 

 

 

LEGO sorteren en opbergen 10 tips Veel Bouwplezier

LEGO sorteren en opbergen

Onze 10 tips over het opbergen en sorteren van LEGO.

 

 

1 | Bewaar alle boekjes bij elkaar

Alle boekjes zitten bij elkaar in een doos. Zo kunnen de kinderen zelf uitzoeken wat ze willen bouwen en hebben ze een overzicht van welke sets ze allemaal hebben. Een boekje kwijt? We hebben al eerder een artikel geschreven over het online vinden van vrijwel alle boekjes.

 

 

2 | Een opbergkleed

Zelf hebben we hiervoor een play-and-go opbergkleed. Ideaal, vooral voor de kleinere kinderen die nog niet echt de boekjes nabouwen. Als je het kleed uitlegt op de grond heb je een mooi rond kleed waarop je lekker kunt spelen. In de rand van het kleed zit een touw, waarmee je het kleed gemakkelijk tot een zak kunt maken. Je hebt deze leuke kleden in diverse kleuren. Voordat we dit kleed kochten gebruikten we overigens een gewoon simpel fleece kleed, wat zeker bij kleine hoeveelheden ook volstaat.

 

LEGO sorteren LEGO opbergkleed

 

3 | Stel de pronkstukken tentoon

De allermooiste en bijzondere stukken krijgen een aparte plek in huis waar we ze eindeloos kunnen bewonderen. Om teveel stof op de LEGO te voorkomen, hebben we hiervoor een mini vitrine. Zo voorkom je dat de LEGO weer regelmatig moet wassen om het schoon te houden. 

 

 

4 | Gebruik sorteerdozen voor de kleine onderdelen

Bij bol.com kochten we speciale ladekasten voor alle kleine onderdelen. Zo blijven die gescheiden van de rest, kan de allerkleinste ze niet zomaar in zijn mond stoppen en kun je de kleine voorwerpen snel vinden. Ook leuk en handig zijn de speciale LEGO opberghoofden. In deze sorteer vallen de kleinere stenen op de bodem en blijven de grotere liggen op de zeef. 

 

LEGO Sorteren Chris MC Veigh3

LEGO Sorteren Chris MC Veigh2

LEGO Sorteren Chris MC Veigh

Afbeeldingen © Chris McVeigh

 

 

5 | Gevonden LEGO

Vlak voor het stofzuigen kijk ik vaak nog even goed of er geen LEGO meer op de grond ligt. Regelmatig vind ik dan toch nog 1 of 2 blokjes die ergens in een hoekje liggen. Deze blokjes gaan in een apart LEGO bakje, waarvandaan ik ze dan later weer aan de LEGO verzameling toevoeg.

 

 

6 | Sorteer op soort en niet op kleur

In de grote berg LEGO zoeken is vaak heel veel werk. Daarom zijn we begonnen met sorteren op soort. De grote stenen bij elkaar, ramen en deuren, minifiguren. Op kleur kan ook, maar probeer maar eens 1 klein rood blokje te vinden in een hele grote doos rode blokken. Bovendien nodigt op soort hier ook veel meer uit tot spelen en bouwen. 

 

 

7 | Sorteer thema collecties apart

Het grootste gedeelte van de LEGO die wij hebben is LEGO Friends en LEGO City. Maar daarnaast hebben we een aantal kleine setjes van Elves, Star Wars en Disney. Deze hebben we gescheiden van de LEGO Friends en basis steentjes. Zo kan hier makkelijk gericht met deze sets worden gespeeld. De DUPLO zit in de grote LEGO opbergdozen, staat leuk in de kamer en de blokken zelf nodigen ook uit tot spelen.

LEGO sorteren en opbergen

8 | Bewaar kleine setjes in een apart doosje of zakje

Regelmatig krijgen onze kinderen van familie een klein doosjes of polybag LEGO. Ook deze kleine setjes nodigen weer uit tot urenlang speelplezier. Om te voorkomen dat al die kleine setjes zoek raken tussen de grote berg, bewaren we deze setjes in een hersluitbaar zakje van de Ikea. Deze zijn niet duur en lekker stevig. Ze zijn verkrijgbaar in diverse maten en kleuren. Voor de iets grote sets gebruiken we kleine doosjes, ook van de Ikea. 

 

 

9 | Bewaar een aantal gebouwde modellen

Om nog even te kunnen spelen voor het eten, staan er ook altijd een paar gebouwde modellen. Zo kunnen ze toch nog even met hun favoriete speelgoed spelen, zonder dat alles vol ligt met LEGO. Af en toe worden de modellen weer afgebroken en bouwen we weer nieuwe sets op die dan in elkaar blijven staan. Zo worden ze de gebouwde modellen niet zat en is er altijd wat te spelen.

 

 

10 | Een aparte LEGO speelkamer

Voor als je de ruimte hebt. 😉 Of een grote speeltafel, eventueel met opstaande rand zodat de kleine onderdelen er niet afrollen.

 

 

LEGO speelkamer Veel Bouwplezier

Afbeelding © LEGO

 

 

Deze post over LEGO sorteren en opbergen bevat affiliate links. Veel Bouwplezier! werkt samen met diverse affiliate netwerken. Hierbij krijgen wij een klein percentage van het aankoopbedrag bij de betreffende webwinkel. De prijs van het product wordt niet hoger, als koper merk je hier dus niets van. Dankzij deze vergoeding kunnen wij Veel Bouwplezier! blijven onderhouden en bijhouden. 

 

 

LEGO sorteren en opbergen is nog nooit zo leuk geweest. Veel Bouwplezier wenst jou

Veel Sorteer- en opbergplezier! 😉

 

Advertentie

Veel Bouwplezier! Auteur

Hey! Wij zijn VeelBouwPlezier! en vertellen jou alles over het bekendste speelgoed ter wereld, namelijk LEGO. Op deze website vind je het laatste nieuws over oa de LEGO-Stores, (reviews van) de nieuwste LEGO-sets, coole LEGO-gadgets, creatieve MOCs (My Own Creation) maar ook leuke LEGO-ideeën voor de kids, kortom: alles over LEGO.